Soorten truffels

Zomertruffel

Je kan de zomertruffel herkennen aan haar grillige, gekerfde ronde vorm. De truffel heeft een donkere, bruine schil en heeft een witte tot geelachtige kleur. Haar inkepingen zijn bruin. Wanneer het fruit te wit is, is de truffel nog niet rijp genoeg. De zomertruffel is vooral te vinden in Italië, Frankrijk en Oost-Europa. Deze truffel is de minst aromatische van alle soorten qua smaak en geur. Hij is wel meest voorhanden, wat hem ook de minst geprijsde truffel maakt. 

Herfsttruffel

De herfsttruffel is nauw verwant aan de zomertruffel, maar is qua smaak en geur duidelijk intenser. Hij heeft een harde, grillige en eerder grijze schil. Het vruchtvlees is donker. De truffel is ronder en kleiner dan de zomertruffel. Men vindt de herfsttruffel vooral terug in de Franse Bourgognestreek, vandaar dat hij ook vaak de Bourgognetruffel wordt genoemd. Deze truffel wordt echter ook in Italië en Oost-Europa gevonden.

Witte truffel

Zoals zijn naam verraadt, is de witte truffel wit tot geelachtig van kleur, zowel vanbinnen als vanbuiten. Qua uiterlijk heeft de witte truffel overeenkomsten met een aardappel. De witte truffel ist de meest prestigieuze qua smaak en geur, wat hem ook de meest kostbare maakt. De truffel komt oorspronkelijk uit Piemonte, rond het Albagebied, vandaar ook de naam Albatruffel. Tegenwoordig vindt men hem ook in andere delen van Italië zoals de Marche, de Abruzzen, Toscane en Umbrië. Daarnaast komt hij ook voor in Hongarije, Istrië en delen van Slovenië en Servië.

Brumale truffel

De Brumale truffel is een donkere wintertruffel en wordt gezien als het broertje van de zwarte wintertruffel. De truffel is iets minder krachtig van geur en is dooraderd met lichtkleurige, brede inkepingen. Hij verschilt ten opzichte van zijn duurdere grote broer door zijn ruwe buitenkant. De Brumale truffel is minder afhankelijk van goeie weersomstandigheden, waardoor hij in grotere getale aanwezig is dan de zwarte wintertruffel en daardoor ook veel gunstiger is qua prijs.

Wintertruffel

Ook wel de koning der truffels of het zwarte goud genoemd. De kleur van de gladde schil is zwart en hangt stevig vast aan de vrucht. De binnenkant is donkerbruin tot zwart met witte adertjes. De wintertruffel is heel aromatisch, hij heeft een exquise licht zoete smaak. De zwarte wintertruffel kent zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk. Ondanks hij soms ook de Périgordtruffel wordt genoemd, komen er tegenwoordig meer wintertruffels uit het zuidoosten van Frankrijk, Italië en Spanje.

Bianchetti truffel

De Bianchetti truffel komt qua uiterlijk wellicht het dichtst in de buurt van de Tuber Magnatum Pico, maar kan qua geur en smaak niet tippen aan de echte witte truffel. Hij is vrij klein, heeft de kleur van een aardappel en is roodbruin met grote witte aders aan de binnenkant. De truffel heeft een uitgesproken knoflookgeur en smaakt als een champignon.